Driezum - Wâlterswâld
Driezum - Wâlterswâld
Archiefbeheer
Sinds een half jaar mag ik (Joukje)het archief van onze kerk beheren. Ik heb het stokje mogen overnemen van familie Fokkens en zij helpen mij dan ook om een beetje wegwijs te worden in het verzamelen van gegevens die bewaard moeten worden voor het archief van onze kerk. Het initiatief voor het aanleggen van een kerkelijk archief kwam van wijlen dhr. Biense de Vries. Hij heeft veel materiaal uit stoffige kasten, kluizen of dat wat nog bij particulieren aanwezig was verzameld. Het is door hem netjes gerubriceerd en gearchiveerd. Een heidens karwei, voor zover je dat van kerkelijk archiefwerk mag zeggen. Maar omdat Biense er zoveel aandacht aan besteed heeft en er heel veel tijd ingestoken heeft, is er toch een mooi stukje geschiedenis van onze kerk goed bewaard gebleven. Het is nu ook gemakkelijk terug te vinden. De kerkelijke archieven bevinden zich deels in de kerk, deels in het gemeentelijk archief in Damwâld. Ook kunt u een stukje van de geschiedenis van onze gemeente lezen op de website van onze kerk.
Hieronder een overzicht van de notulenboeken die in het Gemeente Archief zijn opgenomen: Kerkenraad: van 1840 tot 1986 (14 boeken, compleet)
- Diaconie: van 1896 tot 2003 (5 boeken, compleet)
- Commissie van Beheer: van 1974 tot 1984 ( 1 boek,?)
- Mannenvereniging: van 1947 tot 1984 (4 boeken, compleet)
- Vrouwenvereniging: van 1946 tot 1992 (6 boeken, compleet)
- Jongelingsvereniging: van 1931 tot 1963 (7 boeken, compleet)
- Meisjesvereniging: van 1947 tot 1963 (3 boeken, compleet)
- J.V. van 1963 tot 1990 (4 boeken, wat ontbreekt vanaf 1990??)
- Meisjesclub: van 1951 tot 1974 (2 boeken, afwezig: 1974 tot 1981, van 1981 tot 1991 en vanaf 1991?)
- Jongensclub: van 1951 tot 1979 (5 boeken, waarschijnlijk compleet) van 1984 tot 1985.
Hoe aanleveren: Sinds een aantal jaren worden er vrijwel geen notulenboeken meer gebruikt. Notulen van vergaderingen worden tegenwoordig per computer getypt en via een “uitdraai” op schrift gesteld, voor de leden- en ook voor opslag in het archief. Naast veel voordelen hebben deze losse bladen nogal wat nadelen. Ten eerste is het papier van minder goede kwaliteit en de benodigde opslagruimte voor een losbladig systeem is veel groter. Archieven raken mede daardoor overvol. Daarom de notulen altijd tweezijdig afdrukken, elke vergadering liefst op één blad. Dat scheelt ruimte. Notulen altijd ondertekend inleveren bij de archiefbeheerder, eventueel aangevuld met een besluitenlijst en belangrijke bijdragen waarnaar in de notulen wordt verwezen. Bewaar een tweede exemplaar met evt. aantekeningen enz. voor uw eigen naslag en informatie.
Belangrijk: Gebruik voor bewaargeving in een archief geen nietjes en paperclips van metaal, na verloop van tijd gaan deze roesten en beschadigen het papier. -Sla de stukken bijv. op in zuurvrije plastic hoezen, gebundeld per vergadering en verder per jaar, dit voor een gemakkelijke opname in het kerkarchief.
Dringend verzoek om aan het begin van elk kalenderjaar de stukken overdragen aan de archiefbeheerder. De archiefbeheerder geeft periodiek de verzamelde stukken af bij het gemeentearchief in Damwâld. Deze stukken worden gebundeld verzameld in speciale archiefdozen (die aldaar verkrijgbaar zijn). Ordners worden geweigerd omdat metaaldelen vaak gaan roesten. Van elke aanvullende bewaargeving houdt de beheerder nauwkeurig bij welke stukken het betreft. In drievoud, een exemplaar voor .het gemeentearchief in Damwâld, ons eigen archief, (in de archiefkast ligt ter inzage een map “Afgegeven aan gemeentearchief”) eigen, persoonlijke informatie.
Joukje Hamersma
Archiefbeheer Gereformeerde Kerk Driezum-Walterswâld